Hydroseeding Nedir?
Hydroseeding – Sulu Tohumlama – Püskürtme Çim – hydroseeding çim gibi çeşitli isimler adı altında adlandırılan tohum, gübre, hızlı başlangıç ürünleri, malç / mulch, yapıştırıcı gibi çeşitli malzemeleri su ile birlikte hydromulcher – hydroseeder – sulu tohumlama makinesi – püskürtme çim makinası gibi isimlerndirilen tankın içerisinde karıştırılması ile oluşan malzemenin hortum ya da makinenin üzerindeki kule ile toprak yüzeyine püskürtülmesi yolu ile yapılmaktadır.
Hydroseeding peyzaj, erozyon kontrolü, düzenli depolama alanları, golf – spor sahaları ve çeşitli saha çalışmalarında kullanılan hızlı, uygun maliyetli, yüksek kaliteli çim ve çayır alanlar oluşturmak amacı ile geliştirilmiş bir çim ekim yöntemdir. Kullanılan malzemeler ve karışım oranları arazinin topoğrafik yapısına, ekolojisine, toprak yapısına, iklimine ve kullanım amacına göre değişmekte / belirlenmektedir.
Hydroseeding karışımı hydroseeding makinası ile sisteminin içeriğindeki karışımın her türlü tohum için koruyucu örtü karışımını kendi arasında ve toprakla tutunmasını sağlayan ve toprağı tohum için yaşanabilir hale getirecek tohum için her türlü yarayışlı formda gübreler, besin elementleri, enzimler, hormonlar, su tutucular, pH düzenleyiciler, deniz yosunu, hümik asit, bio karışımlar (yararlı mikroplar – enzimler – toprak bakterileri) bio karışımların beslenmesini ve aktivasyonlarını sağlayacak besin elementleri ve çimlenme için bio uyarıcılar içermektedir.
Toprak üstü otsu vejetasyon teşkilinde sorun tanımayan bu teknoloji büyük miktarda mühendislik ve teknik destek gerektirmektedir. Hydroseeding uygulamayı etkileyen onlarca faktör (toprak, coğrafya, iklim, çevresel baskı, rüzgâr, kullanım amacı gibi) için uzman yardımı alınmalı, doğru uygulama metotları belirlenmeli ve doğru karışım reçeteleri hazırlanmalıdır.
Hydroseeding karışımında, her karıştırılan malzemenin toprak yüzeyine püskürtülmesi hydroseeding değildir.
Hydroseeding çim ekimi doğru uygulama ve malzemelerin seçimi ile sonuca ulaştırır.
Hydroseeding uygulama için esas olacak her türlü ön çalışmaların ardından belirlenecek karışımın sarf malzeme oranlarıyla, yine belirlenecek uygulama tekniğiyle bir plan ve programlar bütünüdür. Ölçümlenebilen verilerle, ölçümlenebilen sonuçların alınabildiği Yeşil Çevre Mühendisliğidir. Hydroseeding uygulanacak tohum karışımının seçiminden başlayarak uygulama yöntemine, uygulama tabakasının kalınlığına, sulama periyotlarının belirlenmesine, programlanan uygulama hızına ve uygulamadan sonraki ilk 21-28 gün sonraki beklenen gözlem incelemelerine kadar devam eden bir süreçtir.
Hydroseeding / hydroseeding çim doğru malzemeyi, doğru kullanım oranlarıyla, doğru uygulama yöntemleri ve doğru HydroMulcher / Hydroseeder‘la uygulama yöntemidir.